Poljoprivrednicima isplaćeno 72,8 milijuna kuna za programe nacionalnih potpora u stočarstvu

Ukupno 7.345 poljoprivrednika dobilo je potporu za mjere u stočarstvu. Agencija za plaćanja u zadnjih mjesec dana isplatila im je 72,8  milijuna kuna.

Cilj ovih nacionalnih mjera je obnoviti narušeni proizvodni potencijal, a korisnicima su na raspolaganju Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine i Program potpore za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, unaprjeđenje uzgoja ovaca, koza te izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

U okviru Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva isplaćeno je ukupno 65 milijuna kuna i to:  za potporu kupovini steonih junica isplaćeno je oko 20 milijuna kuna za ukupno 669 korisnika, a za potporu za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica isplaćeno je ukupno 45 milijuna za 6.566 korisnika. 

Kroz Program potpore za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, unaprjeđenje uzgoja ovaca, koza te izvornih pasmina peradi isplaćeno je ukupno 7,8 milijuna kuna za tri mjere iz programa: za potporu za uzgoj u sustavu krava-tele isplaćeno je ukupno 3 milijuna kuna za 390 prihvatljivih korisnika; za potporu za uzgoj uzgojno valjanih ovaca i koza isplaćeno je ukupno 4,5 milijuna kuna za ukupno 490 korisnika; za potporu za uzgoj  kokoši Hrvatice i Zagorskog purana isplaćeno je preostalih 360 tisuća kuna za 256 korisnika.

Navedene mjere provode se i u naredne dvije godine, te se proizvođači mogu prijaviti za predviđena nacionalna sredstva i u sljedećem razdoblju i to izravno Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Više informacija možete pronaći na: https://www.apprrr.hr/poljoprivrednicima-isplaceno-728-milijuna-kuna-za-programe-nacionalnih-potpora-u-stocarstvu/ .

11.01.2019 LAG