Projekt suradnje ,,KulturoLAG“ – Itinerer na području LAG-a Bosutski niz

Dana 5. travnja LAG Vuka-Dunav sudjelovao je na turističkom itinereru u sklopu projekta suradnje “KulturoLAG” kojeg provodi kroz Podmjeru 19.3. Projekt suradnje LAG-ova LRS LAG-ova 2014.-2020. (2021.-2022.) PRR RH 2014.-2020. Domaćin itinerera bio je LAG Bosutski niz. LAG Vuka-Dunav nositelj je projekta suradnje ,,KulturoLAG“ dok su partneri na projektu LAG Bosutski niz iz Vukovarsko-srijemske županije, LAG PRIZAG iz Krapinsko-zagorske/Koprivničko-križevačke te Varaždinske županije i LAG “Cetinska krajina” iz Splitsko-dalmatinske županije. 

Itinerer započinje polaskom iz ureda LAG-a Vuka-Dunav prema Jarmini. Prva točka bila je Zagorska hiža v Jarmini gdje su članovi Udruge Kaj predstavili običaje zagoraca u mjestu Jarmina, etno kuću te vinograd u centru mjesta, prostore udruge gdje je sudionike dočekao i pozdravio načelnik Jarmine nakon čega je uslijedio obilazak centra mjesta i Doma Hrvatskih branitelja. Nakon toga put se nastavlja prema Crkvi sv. Bartola u Novim Mikanovcima gdje je uslijedio obilazak crkve i krivog tornja bosutskog koji je spomenik nulte kategorije s bogatom sakralnom i kulturnom poviješću.

U Ribičkom domu u Andrijaševcima održala se radionica „KulturoLAG“ u kojoj se partnerima na projektu te svim ostalim dionicima predstavila kultura i tradicija zapadnog Srijema odnosno LAG-a Bosutski niz koja je mapirana kroz projekt „KulturoLAG“ uz obilazak informativnih ploča koje su postavljene kroz projekt. Nadalje jedna grupa upoznala je područje LAG-a Bosutski niz vožnjom brodicom „dr. Franjo Tuđman“ po Bosutu te su imali priliku vidjeti naselja Rokovci te Andrijaševci, floru i faunu obale i same rijeke Bosut, dok je u isto vrijeme druga grupa posjetila OPG Batarilo u Andrijaševcima te njihovu kušaonicu suhomesnatih proizvoda gdje su se mogli upoznati s uzgojem, preradom, sušenjem suhomesnatih proizvoda te načinom života jedne mlade obitelji kao dio nematerijalne kulturne baštine. Nakon toga sudionici su se uputili prema gradu Otoku gdje je uslijedio obilazak otočke suvare, jednog od rijetko sačuvanih objekata za preradu žitarica koje su kolom u krug mljeli i usitnjavali konji. 

Obilazak se nastavlja prema crkvi sv. Martina u Privlaci na Bosutu koje su dio stopa svetog Martina diljem Europe. Zanimljivost je kako se u centru mjesta nalaze dvije crkve posvećene sv. Martinu gdje je jedna baroknog stila, a druga modernističkog radi potreba mjesta koje je brojalo 3.500 stanovnika u momentu gradnje nove crkve.

Kako se dan bližio kraju u Ribičkom domu i obali Bosuta te brodici u Andrijaševcima uslijedilo je druženje partnera na projektu te lokalnih dionika uz večeru i upoznavanje s tamburom. 

Projekt financira Europski poljoprivredni fond, Europa ulaže u ruralna područja.

 

22.04.2024 LAG

Arhiva Novosti