Vlada Republike Hrvatske usvojila je Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine.
Bolnice, škole, vrtići, studentski domovi, vojarne i slične ustanove mogu odigrati ključnu ulogu u potrošnji lokalnih proizvoda i poticanju održive poljoprivredne proizvodnje. Lokalni proizvođači voća, povrća, jaja i drugih prehrambenih proizvoda opskrbljivati vrtiće, škole, bolnice i druge ustanove na svom području, odnosno da će hrana od polja do stola doći u najkraćem mogućem vremenu. Akcijskim planom će se maksimalno rasteretiti poljoprivredni proizvođači i ukloniti dosadašnje prepreke u ponudi hrane kroz kratke lance opskrbe. Predviđena je edukacija za provedbu javne nabave hrane, osnivanje operativnih skupina i proizvođačkih organizacija radi objedinjavanja ponude hrane i što širu primjenu modela kratkih lanaca opskrbe, kao i osnivanje subjekata u poslovanju s hranom radi predpripreme hrane za javne ustanove radi smanjenja otpada od hrane.
Više informacija možete pronaći na: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/lokalna-hrana-s-opg-ova-na-tanjurima-bolnica-vrtica-skola/1306 .